ponedjeljak, 6. travnja 2015.

Makovnjača


Malo sam fulala u receptu al je ispao odličan pa ga ostavljam takvog kakav je. Naime, u vučeno tijesto neide šećer već taj šećer ide u mak, al kad je već bio tamo (uz brašno), samo sam ostavila. Trebalo je ipak dodati malo sirupa od agave u mak iz razloga što se šećer tijekom pečenja karamelizira u maku te na taj način drži nadjev zajedno a s obzirom da je sav završio u brašnu....Vučeno tijesto je kod pečenja ispalo skoro pa identično dizanome i s tim sam vrlo zadovoljna.  Eventualno, ako se već misli fulavati bi trebalo fulavati sa kristal šečerom koji fino oboji koricu da bude tamnija.

Za tijesto (vučeno)
300 gr brašna od pira
115 gr šećera u prahu
sok jednog limuna
2 žlice ulja
vanilin šećer
otprilike 150 ml vode

Za nadjev:
300 gr mljevenog maka
190ml biljnog mlijeka
1 žlica sirupa od agave


Izmiješati sastojke za tijesto žlicom bez dodirivanja te ga dobro obraditi da se formira gluten. Ostaviti sa strane čim duže a najmanje pola sata. Mak preliti vrućim mlijekom te dodati sirum od agave i dobro izmiješati. Tijesto lijepo razvući na mokroj krpi (a ne ko ja na brašnu posutom masnom papiru) te žlicom dodati nadjev ravnomjerno. Zamotati, izvana namazati uljem da ne puca kod pečenja te peći 40 min na 180°C.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Odlično izgleda! ;-)

Anonimno kaže...

I kaj, ništ ne jedeš .... ;-)
Kad ne kuhaš. :-)
Ajd delati. :-)