nedjelja, 18. siječnja 2015.

Suši (vegan sushi)



Japanski mjesec i što je prvo na redu ako ne dobri stari suši. Biti će izgleda više suši recepata a i puno bento recepata. Bento je naime plastična kutije u kojoj se nosi gablec a umjetnost je pripremiti bento. Al dobro. Suši. Najpoznatije japansko jelo od riže i raznih dodataka koji se umaču u umak od soje i jedu sa štapićima. Otprilike se mogu podijeliti na

Onigiri & nigiri -rolice riže bez punjenja sa dodacima na vrhu
Maki - rolana riža sa punjenjem iznutra
i ostale tipa gdje se na rižu u zdjelici pomeću dodaci i tako se jede ili rolano u cijelom nori listu i slično.

Najpoznatiji je maki oblik i to california roll, gdje riža ide izvana a sve ostalo iznutra i to je taj koji sam ja radila.

E sad, japanci će mam reć da nema sušija bez suši riže a ja velim da ima. Jer suši riža osim što je stvarno lošeg okusa, nije nimalo više ljepljiva od druge riže. A ljepljivost se jako lako postigne dodavanjem brapna od riže. I to je sva umjetnost. Pošto ja izrazito ne volim alge, nikakve, i u nikojem obliku nisam radila sa algama iako ju imam doma.

Sastojci
pola šalice nekuhane bijele riže po izboru
sok jednog limuna
jedan avokado
ukiseljeni đumbir
( kokosovo ulje )
alu folija
3 žlice brašna od riže
umak od soje



Ja sam imala brašno od riže doma a lako se suha riža i samelje u mlincu za kavu. Rižu staviti kuhati u duplo više vode te pret kraj kuhanja dodati kokosovo ulje, sok od limuna i brašno od riže i dobro miješati da se dobije gusta ljepljiva smjesa. Dok se riža kuha prpremiti nadjev ilitiga filetirati avokado. Da bi on bio jestiv mora naginjati crnoj boji izvana. Tada ga se nožem obreže do koštice i polovica se nareže na četvrtine te se te četvrtine filetiraju. Kuhanu rižu namazati na alu foliju u debljini od 1cm te 1,5 cm od ruba dodati sastojke: filete  avokada i ukiseljeni đumbir. Tada se uz pomoć folije lagano zamota u rolu.


 Isto se napravi i sa ostatkom riže.  Role se ostave na hladome da se stisnu te se uz pomoć oštrog noža režu u kolutiće i poslužuju uz umak od soje u koji se namaču. Mljac mljac.










Nema komentara: