četvrtak, 14. veljače 2013.

Mesna štruca bez mesa i jaja

Sretan dan ljubavi svima. Iako se reklamira kao dan zaljubljenih ja ga smatram danom ljubavi a takav bi zapravo trebao biti svaki dan. Pa evo i jednog dobrog recepta - prosene štruce. Navodno je to jako fino pa sam odličila probati. Najviše mi se dopao ovaj recept. Ja sam ga napravila po svojemu. Naravno počela je i Korizma. Ja se neću odreći prehrane jer ako se još čega odreknem bojim se da bi mi zdravlje bilo ugroženo. Zato se odričem interneta poslije 20:00 pa će možda koji moji postovi kasniti. Kao recimo kolači koje spremam a nisu još gotovi....

Za početak treba odrediti šalicu koja će biti mjera. Recept zahtijeva nešto pripreme te malo žešćih rokerskih zvukova, no sve se da pripremiti u recimo sat vremena.

1 šalica prosa
1 šalica ribanog batata
1 šalica ribanog celera
1 šalica sitno sjeckanog luka (2 osrednja luka)
1 šalica prženih suncokretovih sjemenki
1 1/2 žličice soli, 1/2 žličice timijana ili majčine dušice, 1/2 žličice češnjaka u prahu
2 1/2 šalice vode (može i više)

Za početak pripremiti ono najteže - celer, Jedino povrće koje je tvrđe od celera u sirovom stanju je butternut tikva. Za ribanje celera je potrebno puno strpljenja, oštrih noževa i ribeža te rokerske muzike. Celer se oguli metodom 'bež proć od mene' ilitiga rezanjem tankih ploška kore oštrim nožem dalje od sebe. Te se ostatak počne ribati. Traje to...i traje...i traje....No i šalica se jednom napuni. Onda se oguli i nariba batat. Pa se sredi luk. Pa se otvori vrećica sa suncokretom. I na kraju se u sve to doda proso te začini. Smjesa se prebaci u posudu u kojoj će se sva ta gomila kuhati, recimo wok, zalije vodom, doda mrva ulja te se ostavi da se polako krčka oko pola sata. Može i duže ali treba i dolijevati vode. Na kraju je bitno da sva voda ispari ili se upije. Meni je malo zagorilo jer sam skočila do DMa. Tada se smjesa prebaci na masni papir u pekač i bez pardona zamota kao sarma u štrucu i ostavi da se ohladi (i stisne u oblik). Malo je rastresita jer ništa ne povezuje (drugi puta i proseno brašno ubacit u priču!) al je fina. Jako fina. A tek miomirisi koji se šire dok se sve ovo krčka...neopisivo....

Nema komentara: