utorak, 30. listopada 2012.

Knedle "za šaku oraha"

Sastojci:
Butternut tikva (muškatna) od pola kile ili dio nje od pola kile
2 šalice brašna (od pira)*
šalica grožđica
pola šalice šećera
žlica mljevenih oraha
šaka cijelih oraha
vanilin šećer
začini: pola žličice pimenta, aroma ruma
malo mlijeka (biljnog)**
ulje za duboko prženje

Postupak:
1. Pire od tikve
Butternut tikvu dobro operite te osušite. Ja sam kupila tikvu od kile pa sam odrezala samo onaj uski dio bez koštica. Na slici se mislim vidi i rez. Naribati sirovu tikvu zajedno sa korom te staviti kuhati oko 20 minuta dok ne opusti. Nakon toga tikvu dobro ocijediti kroz cjedilo i sa kuhačom da izađe što više vode. Ostatak ostaviti na balkonu da se ohladi

2. Nadjev od oraha
Šaku oraha staviti u vrećicu za zamrzavanje te dobro izgnječiti sa rubom daske rezanje. Na neprijanjajuću tavu staviti malo ulja, te žlicu sa vrhom punu mljevenih oraha. Dodati i izgnječene orahe. Lagano prepržiti oko 5 minuta te podliti sa malo mlijeka da se orasi ne prže na suhoj tavi.Kuhati dok voda ne ispari i ostane gusta krema od oraha konzistencije namaza.

3. Tijesto
Ohlađenu tikvu izmiješati sa brašnom te rukama umijesiti u vrlo čvrsto tijesto koje se odvaja od posude. Količina brašna može biti veća ili manja, bitno je da je tijesto čvrsto.

 4. Sirup
Šalicu grožđica kuhati sa pola šalice vode, vanilin šećerom, pola žličice pimenta, te pola šalice šećera oko 5 minuta da se napravi sirup i maknuti sa vatre

5. Knedle
Tijesto čupkati prstima, oblikovati kuglice suhim rukama (manje su bolje), palcem utisnuti udubinu u kuglici, staviti malo nadjeva od oraha, zatvoriti unutra te ponovo oblikovati kuglicu. Knedle pržiti u zagrijanom dubokom ulju dok ne poprime smeđu boju (oko minutu) sa svih strana, te izvaditi na tanjur da se malo ohlade. Ohlađene staviti u zdjelicu i preliti sirupom sa grožđicama.

1 komentar:

Zrinka kaže...

Zakaj ja ne vidim nikakvu sliku?