petak, 3. kolovoza 2012.

Američka pita od bresaka

Neznam zašto me uhvatila želja za tim jer ja baš i ne volim breskve ali kako se ono kaže: bolje u želucu nego u glavi pa eto. Neka bude u želucu.

Recept je ovdje
Sviđa mi se jer je bez jaja i jer ide tapioka. Ja sam upotrijebila ulje umjesto maslaca ali isto tako hladno.

KORA (short crust pastry)
350 gr brašna od pira
1 žličica soli
2 žlice šećera
200 ml suncokretovog ulja ohlađenog
do pola šalice ledene vode (prema potrebi)

PUNJENJE
1 konzerva polovica breskvi (veća)
2 žlice šećera
3 žličice tapioke u prahu
2 žlice limunovog soka
prstohvat soli
1 žlica ulja od koštica grožđa (ili drugog neutralnog ulja)

Opet gluten, dakle voda mora biti ledena, iz frižidera ili ohlađena kockicama leda. Za ovaj recept će se puno koristiti frižider pa bi bilo dobro napraviti mjesta na čitavoj polici da i pekač stane unutra. Kad je to napravljeno može se početi sa pripremom kolača. Izmiješati sve sastojke za koru ali ne rukama nego žlicom ili kuhačom (ja sam žlicom) da se ne zagrijava, tek toliko da je dobro izmiješano. Podijeliti tijesto na dva dijela i ostaviti sat vremena u frižideru. U međuvremenu otvoriti konzervu s breskvama i svaku polovicu rezati na kriške. Ne pretanko, recimo jednu polovicu na 3-4 komada. Na to staviti ostale sastojke te dobro promiješati i ostaviti pola sata da se tapioka dobro nasafta. Na papir za pečenje staviti jednu polovicu tijesta iz frižidera i izgnječiti ga dlanovima na  podjednaku debljinu u pekaču. Na to žlicom stavljati nadjev i preliti ostatkom soka. Drugi dio tijesta trgati na komadiće i neravnomjerno prekriti breskve. Pospremiti kolač prije pečenja u frižider. Zagrijati pećnicu na 180°C, direktno iz frižidera staviti u pećnicu na jedno 40 minuta. Pokušajte sačuvati dok se ohladi.

Nema komentara: